Deutsch

»875 år Lübeck, 87,5 udstillingsgenstande« (arbejdstitel) – et projekt i samarbejde mellem die LÜBECKER MUSEEN, byens arkiv og bibliotek og afdelingen for arkæologi og bygningsfredning i Hansestad Lübeck fra september 2018 til januar 2019

2016-2017: Planlæggelse, koordination og udførelse af særudstillingen for Kulturstiftung Hansestadt Lübeck die LÜBECKER MUSEEN

 

2018 fejrer Hansestad Lübeck sin 875 års fødselsdag. Byens kulturinstitutter planlægger i den forbindelse en stor historisk særudstilling i museumskvarteret Skt. Annen. Udstillingen skal fortælle Lübecks historie på en helt ny måde: Den tager afstand fra den traditionelle udstillingsform med historiske årstal illustreret ved tidssvarende objekter. I stedet tager udstillingen udgangspunkt i objekterne, der hver især fortæller deres spænnende historie og giver deres blikvinkel på byens historie.

I Lübeck er det muligt pga byens rige samlinger. Deres store manigfoldighed hænger sammen med Lübecks historie. Indtil 1937 var hansestaden en ufafhængig stat og indtil ca. 1500 var Lübeck en europæisk stormagt. Derfor råder Lübecks samlinger over kulturskatte, som langt overstiger de sædvanlige byhistoriske samlinger. Byens historie bør altid fortælles i europæisk og til dels i global sammenhæng.

Udstillingen baserer på den nuværende kulturvidenskabelige diskurs, som udgår »fra tingenes viden«. Objekterne, som er lagret i såkaldte Wissensspeicher – altså på museerne, bibliotekerne og i arkiverne – foræller deres egen historie. Museumsgenstandene er ingen »døde« objekter. De overtager en aktiv rolle og fortæller deres egen »lübsche« historie fri for alle stereotyper.

Udstillingen følger dermed den legendariske BBC-radioserie »Verdens historie i 100 objekter« fra 2010. Serien, den er udtænkt af Neil MacGregor, kan også fås som bog.

Lübecks udstilling vil præsentere kunstværker af rang, artefakter og dagligdags genstande, ting fra Lübeck og fra alle verdensdele, som findes bl.a. i byens etnologisamling. Udstillingsgenstandene rækker fra en egyptisk apotketermumie over den reformatoriske kirkeforordning eller Lübecks slavekasse hen til kunstværker af Edvard Munch samt manuskripter af Thomas Mann og Günter Grass.

Udstillingen tæller blandt de absolutte højdepunkter inden for byens etårige jubilæumsprogram.