Deutsch

„Øret til væggen“ – et projekt, en hjemmeside, en app og en overraskelse på Bornholm

Kalkmalerierne i de danske kirker er en enestående billedskat, som tæller til den danske kulturarv. Det var grunden for Nationalmuseet i København til at oprette projektet „Kalkmalerier i danske kirker“. Formålet var at skabe en oversigt over alle kalkmalerier fra det 11. til og med det 18. århundrede.

En del af projektet bestod i at skabe en brugervenlig hjemmeside. I tillæg til hjemmesiden udvikledes også app`en „Øret til væggen“ der skal formidle historierne bag kalkmalerierne i et let og moderne sprog. App`en er selvfølgelig gratis!

136 kirker fra hele landet er omfattet af guiden, som vækker maleriens historier og indhold til live. App`en kan downloadet og afspilles, mens man er i kirkerne. App`en er finansieret af Augustinus Fonden.

„Kalkmalerier overrasker!“ hed overskriften på titelbladet af Bornholms Tidende den 16. februar 2016. Lokalavisen kunne meddele, at nye, hidtil ukendte kalkmalerier er dukket op helt uventet i Skt. Peders Kirke i Pedersker. Et spændendet fund, udtales Nationalmuseet. I alt fire af malerierne i Pedersker skal bevares. Derunder en kalkmalet pesttavle fra 1600-tallet, udført som erindring om de to store pestepidemier på Bornholm i 1618 og 1654. Således kan det forventes, at guiden inden længe vil tælle 137 kirker – frem til det næste store fund.

Flere info om projektet „Kalkmalerier i danske kirker“ finder du under www.kalkmalerier.dk og www.natmus.dk/salg-og-ydelser/museumsfaglige-ydelser/kirker-og-kirkegaarde/kalkmalerier-i-danske-kirker/