Deutsch

Hamburg goes København – mesterværker på rejse

Sommerpausen 2013 er knapt til ende, og København og Hamburg præsenter allerede sæsonens første udstillingshighlight. Mesterværker fra Den Hirschsprungske Samling i København og fra Hamburger Kunsthalle har byttet pladser, og kan nu opleves i en seværdig doppeltudstilling fra den 20. september 2013 til 12. januar 2014.

I Tyskland har interessen for dansk hhv. nordisk kunst sjældent været så stor, som den er i dag. Den omfattende udstilling i München „Dæmring og lys – mesterværker inden for nordisk maleri 1860 til 1920“ har kun lige lukket sine døre, før Hamburger Kunsthallen lokker med udstillingen „Danmarks opbrud til modernen – Den Hirschsprungske Samling fra Eckersberg til Hammershøi“.

Samlingen stammer fra den danske tobaksfabrikant og lidenskabelige kunstsamler af tysk-jødisk afstamning, Heinrich Hirschsprung (1836-1909). I 1902 donerede Hirschsprung den danske stat sin private samling, som siden 1911 har haft hjemme i en særlig bygning tegnet af H. B. Storck i Østre Anlæg i København. Her kan ma få et imponerendet overblik over dansk maleri fra det 19. frem til det tidlige 20. århundrede.

En ganske særlig kunstnydelse er billederne af de danske impressionister, også kendt som Skagensmalerne. Udstillingen i Hamburg byder således på billeder af kunstnerægteparret Peder og Marie Krøyer samt Michael og Anna Ancher, som levede og arbejdede i 1880erne og 1890erne i datidens fiskerleje Skagen.

Sideløbende med Hirschsprung-udstillingen i Hamburg præsenteres i København en udstilling med titlen “Til låns. Hamburger Kunsthalle gæster Hirschsprung“ med mesterværker fra Hamburger Kunsthallens samling – herunder Philipp Otto Runge, Caspar David Friedrich, Louis Gurlitt, Max Liebermann, Wilhelm Leibl og Max Klinger. Udv alget af kunstnere og de romantiske til naturalistiske billeder, som for størstedelens vedkommende aldrig har været vist i København før nu, understreger de forskellige kunstretningers indbyrdes indflydelse mellem Tyskland og Danmark fra det tidlige 19. århundrede og frem.

Flere info finder du under www.hamburger-kunsthalle.de/ og www.hirschsprung.dk/