Deutsch

»Lübeck 1500 – kunstmetropolen i Østersøregionen« – en enestående jubilæumsudstilling i Lübecks nye Museumskvarter Skt. Annen og byens kirker fra 20. september 2015 til 10. januar 2016

2013-2016: Konception og udførelse af særudstilling for Kulturstiftung Hansestadt Lübeck die LÜBECKER MUSEEN i samarbejde med Jan Friedrich Richter (kunsthistoriker)

Den 9. juli 2013 kunne man læse på Politikens forside: „Lederne af de største danske museer mener, at kulturhistoriske museer halser langt bag efter kunstmuseerne i kampen om offentlig bevågenhed“ (Anne Bech-Danielsen i artiklen „Kunstmuseer løber med opmærksomheden“).

En landsdækkende meningsmåling, som Politiken har foretaget, viste, at lederne af de større danske kulturhistoriske museer konstaterer, at publikums opmærksomhed er faldende. Det skorter ikke på forklaringer: museernes manglede evne til at opnå synlighed og deres alt for traditionelle former for formidling osv. Dermed risikerer kulturhistoriske museer i Danmark at miste deres publikum.

Hvad har det at gøre med Lübeck?

I sommeren 2012 lukkede Skt. Annen-Museum og Kunsthalle Skt. Annen pga. ombyggning. Museet og kunsthallen skulle smelte sammen til et nyt museumskvarter. Det var tydeligt, at alle interessente udstillinger med moderne kunst i kunsthallen og den enestående middelalderlige kunstsamling i museet var mindre og mindre besøgt. I mellemtiden er museumskvarteret åbent og besøgende kan opleve Lübecks kunst- og kulturhistorie fra middelalderen og frem til i dag på en helt ny måde. Således har Lübecks museumskvarter formået at skabe en ny og spændende ramme. Der kann tiltrække publikums opmærksomhed og vække nye interesser til live.

I 2015 fejrer Lübecks Skt. Annen-Museum sin grundlæggelse for 100 år siden i de historiske rum i det 500 år gamle Skt. Annen-Kloster. I hele museets historie – fra det åbnede i 1915 og frem til i dag – har der endnu ikke været en særudstilling, som værdigede den enestående samling for middelalderkunst fra Lübeck. Denne udstilling er nu på vej!

Byen var i det 15. århundrede den vigtigste kunstmetropol i Østersøregionen. Der skulle talrige værksteder til at efterkomme den store forespørgsel efter billeder og skulpturer fra Lübeck. Endnu i dag findes Lübecks kunstværker i mange Østersøbyer. Forudsætning for konjunkturen var Lübecks dominans som førende hansestad.

I løbet af det 15. århundrede kom flere og flere kunstværker fra de vestlige hansestæder til Lübeck. Siden 1500 bragte derudover unge kunstnere, som havde lært deres håndværk i Sydtyskland, nye erfaringer og inspirationer med tilbage til Lübeck. Sidst men ikke mindst var det kunstnere fra vestlige kunstmetropler, som fik byens kunstneriske udvilling til at blomstre op. Det bedste eksempel er den såkaldte Gavnø-altartavle af Jacob van Utrecht, som blev opkøbt af Skt. Annen-Museum i 2011. Reformationen i 1531 satte dog en ende for den kunstneriske udvikling i Lübeck.

Særudstillingen sætter ind med Bernt Notke – den mest kendte og samtidig mest gådefuldige kunstnerpersonlighed i Lübeck siden sin ankomst i 1467. Med udgangspunkt i Notke-tiden forfølger udstillingen billedkunstens udvikling hen over århundredeskiftet og frem til reformationens indføring i Lübeck 1531. Afslutningen danner Lübecks sidste kunstværker efter reformation af malere og billedskærere som Claus Berg, der flyttede til Danmark, samt Benedikt Dreyer, Hans Kemmer og mange andre.

Særudstillingen på Museumskvarter Skt. Annen præsenterer i sammenhæng med kunstværker fra egen samling ca. 60 deponeringer fra Tyskland, Danmark, Sverige og Italien. Derudover vil talrige berømte kunstværker i Lübecks store kirker blive inddraget i udstillungen.

Til rammeprogrammet hører bl.a. guided tours på dansk og engelsk såvel som en videnskabelig konference.