Deutsch

„Ungdommen på museum“ – et projekt for kulturel dannelse af den i Lübeck bosiddende Michael-Haukohl-Stiftung i samarbejde med Kulturstiftung Hansestadt Lübeck die LÜBECKER MUSEEN

2012-2017: Inholdsmæssig konception og udførelse af uddannelseskurset ”elever fører elever” til temaet ”middelalder” med 9. klasses skoleelever fra gymnasierne Katharineum og Johanneum i Lübeck

Projektet ”ungdommen på museum” skal indføre børn og unge i historie, kunst og kultur, idet det inddrager Lübecks museer som lærested uden for skolen. Målet er herigennem at fremme elevernes kulturelle og personlige udvikling. Det tætte samarbejde med Lübecks skoler er i denne sammenhæng afgørende.

Projektet omfatter tre søjler: 1. Undervisningspakker, 2. Uddannelseskurser og 3. Museumskendskab. I kurserne ”elever fører elever” uddannes elever fra Lübecks gymnasier til museumsledsagere med henblik på at føre andre elever gennem samlinger og særudstillinger på byens museer.

Uddannelsen, der varer et skoleår, skal give eleverne en aldersrelevant viden inden  for forskellige historie- eller kunsttemaer, en indførelse i museumspædagogik og øvelser i sprog- og præsentationsteknikker. Efter en afsluttende eksamen indsættes eleverne som museumsledsagere ifm. rundvisniger for skoleklasser til temaet ”middelalder” i Holstentor og i Skt. Annen-Museum.

Ifølge Michael-Haukohl-Stiftungs seneste årsberetning besøgte 2011 mere end 5.300 elever samlinger og særudstillinger i Lübecks museer, 44 % blev ført af elever.

2012/2013 hører projektet ”ungdommen på museum” til prismodtagerne i den tyske konkurrence ”ideer til en dannelsesrepublik”. Projektet, som er initieret af Michael-Haukohl-Stiftung, er en af de 52 prisvindere blandt ca. 1.100 ansøgere i konkurrencen om de bedste dannelsideer udskrevet af Forbundsstates kampagne ”Tyskland – ideernes land”.

Flere informationer under www.jugend-ins-museum.de